A vásárlóvédelem több mint 400 000 órára terjed ki
Chrono24 - Magyarország

Óra értékének megállapítása

Fontos, hogy tisztában legyen az eladni kívánt óra aktuális és valódi értékével, ellenkező esetben a vásárlókat elriaszthatja a túlságosan magas ár, vagy pedig értékén alul fogja értékesíteni az órát. Az alábbi információk segíthetnek az óra reális értékének gyors, kényelmes felmérésében.

Értékbecslés a Chrono24-en

A Chrono24 ingyenes alkalmazásával könnyen felmérheti órájának értékét.

Ezzel megtakaríthatja az ékszerészhez vezető utat, vagy akár több szakértő bevonását is, ha józan becslésre van szüksége egy óra piaci értékét illetően. Válassza ki az adott modellt, adja meg az óra állapotát, és programunk máris közli Önnel az aktuális piaci értéket. Összehasonlítjuk az órát az adatbázisunkban található több mint 500 000 hirdetéssel, és segítünk meghatározni azt a vételárat, amelyet érdemes megcélozni a gyors és sikeres értékesítés érdekében. Fontos tudnivaló: a kiszámolt érték az oldalunkon található hirdetésekre vonatkozó átlagos árként értendő, és nem garantált vételárként.

Hasonló hirdetések összehasonlítása

A megfelelő vételár megállapításához célszerű rákeresni saját kezűleg is a hasonló ajánlatokra. Függetlenül attól, hogy hivatkozási szám vagy modell szerint keres-e, vegye figyelembe az összehasonlításnál, hogy adott esetben az azonos nevű modellek is eltérhetnek némiképpen egymástól, pl. az anyagukat illetően (nemesacél vagy fehérarany lünetta).

Ezen túlmenően lényegesen befolyásolja az árat az eredeti doboz és az óra iratainak megléte is. Különösen az új, még garanciális órákra igaz ez. A doboz és a papírok hiánya ennek megfelelően jelentősen csökkentheti a végső árat. A fenti szempont kevésbé érvényesül régebbi órák esetén. A legtöbb vásárló számára ezeknél nem feltétel, hogy az eredeti doboz és az óra iratai is rendelkezésre álljanak.

További fontos tényező még az óra ún. komplikációja. Döntően befolyásolja egy óra árát, ha valamilyen igényes komplikációval, pl. öröknaptárral, holdfázis-kijelzéssel vagy flyback funkcióval is ellátták. Ügyeljen tehát arra is, hogy milyen komplikációkkal rendelkezik az összehasonlításhoz kiválasztott óra.

A népszerűség és a keresettség hatása az árra

Más iparágakhoz hasonlóan az órák aktuális értéke és vételára is az ajánlat és a kereslet függvénye.

Próbáljon meg ráérezni arra, mennyire népszerű jelenleg az eladni kívánt óra. Például nézzen utána, hány hirdetésben árulják jelenleg a Chrono24-en. Nagyon sok hasonló órát hirdetnek, állandóan új és újabb hirdetések jelennek meg? Vagy már hónapok óta csak egyetlen példányt reklámoznak? Helyezze a hasonló hirdetéseket a kívánságlistára és tartsa figyelemmel, milyen gyorsan értékesítik az órákat. További javaslataink: Keressen rá blogokon és a szaksajtóban az óráról szóló aktuális cikkekre.

Rendszerint kedvezően hat az árra, ha már nem gyártott vagy csak limitált példányszámban megjelent óráról van szó.

Magáneladó vagy professzionális kereskedő

Nem árt tudni, hogy a magáneladók a kereskedőkkel összehasonlítva rendszerint alacsonyabb vételárral kell számoljanak. Miért? Az ok egyrészt abban keresendő, hogy a kereskedőknek jótállási kötelezettségük is van. Másfelől a legtöbb kereskedő eladás előtt megvizsgálja az óra pontosságát, vízállóságát stb., és garanciát ad az órára. A kisebb kockázatért a vásárlók hajlandóak kicsit többet kiadni.

Tudta, hogy magáneladók is igénybe vehetik bizalmi vagyonkezelési szolgáltatásunkat? Ezáltal csökkenthetik a fizetéslebonyolítás során esetlegesen felmerülő kockázatokat és jelentősen növelhetik eladási esélyeiket.

Más országok, más árak

A piaci árat az is befolyásolja, melyik országban kínálja fel az órát, ill. melyikben adja el. Az adott országtól függő szállítási díj, vámköltség és az adózási szabályok miatt különbözően alakulhat egy adott óra ára.

Általában véve a megfelelő vételár megállapításához ajánlott tanulmányozni a hazai piac árait. A felmerülő vámköltségek miatt érdemes elsősorban a hazai piac számára előkészíteni a hirdetést. Ez mindkét fél számára megkönnyíti az adásvétel lebonyolítását.

Adja el óráját most