117 000 világszerte kitűnően értékelt vásárlási élmények
Chrono24 - Magyarország

A helyes óraápolásról

Egy óra eladásánál nagy szerepet játszik az áru állapota: Minél jobban van tartva az óra, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül rá vevőt találni és jó vételáron értékesíteni. Jelentősen meghosszabbíthatja az óra élettartamát, ha tekintetbe veszi tanácsainkat.

PDF-ként letölthető ellenőrzőlista

Védje az órát a rázkódás ellen

Talán feleslegesnek tűnhet külön hangsúlyozni, de nagyon fontos, hogy ne ejtse le az órát, miközben felcsatolja. Sajnos ez gyakrabban előfordul, mint gondolnánk, mégha legtöbben nem is valljuk be. A vízhez hasonlóan a rázkódás is komoly kárt okozhat az órában, ami miatt költséges javíttatásra lehet szükség. A zsanérzár biztonságosabb megoldást jelent a tüskés zárral szemben, ezért mindenképpen ajánlatos befektetni egy ilyen zárral ellátott szíjba.

Ne viselje extrém sportok űzése közben az óráját! Már az károsíthatja az órát, ha egy méternyi magasságból kemény padlóra zuhan, de az olyan sportágak, mint a hegyi kerékpározás vagy a síelés, esés nélkül is súlyos, folyamatos rázkódást okoznak az óraműben. Ne tegye ki az órát magas hőmérsékletnek. A külső hatások felgyorsíthatják az öregedési folyamatot és befolyásolják a mechanikus óra működését.

Legyen tisztában az óra vízállóságával

A vízállósággal kapcsolatban nem árt óvatosnak lenni. Az órába kerülő víz nagy kárt tud okozni, rossz esetben berozsdásodhatnak az óramű fontos részei. Az emiatt szükséges órajavítás hosszadalmas és költséges lehet. Meg kell említeni azt is, hogy milyen sok félreértés övezi az órák „vízállóságát”.

A „100 m-ig vízálló” jelöléssel ellátott órát valójában NEM lenne szabad 100 m mélységben vízbe helyezni. Ez az adat mindössze annyit jelent, hogy az óra laborkörülmények között ellenáll a 100 méter mélységben jellemző víznyomásnak. Mozgás esetén azonban, pl. úszómozdulatokat végezve, fokozódik az órára nehezedő nyomás. Egy „100 méterig vízálló” órával ugyan lehet úszni és légzőcsővel víz alá merülni, de valódi búvárkodáshoz legalább 200 méterig vízálló, ill. 20 bar nyomásnak ellenálló órát kell beszerezni.

További fontos szempont, hogy más műszaki tulajdonságokhoz hasonlóan a vízállóságot is befolyásolja az alkatrészek öregedése. A viselési szokásoktól, a hőségtől, fagytól, rázkódástól függően a vízállóság csak rövidebb-hosszabb ideig biztosítható.

Érdemes ezért rendszeresen, lehetőség szerint évente egyszer órásnál ellenőriztetni a vízállóságot.

Állítsa be helyesen az órát

Dátumos vagy más naptárfunkcióval rendelkező órákat ne állítson át 23 és 3 óra között, mert károsíthatja az óra működési mechanizmusát. A kapcsolási folyamat 24 óra előtt kezdődik és valamivel éjfél után fejeződik be teljesen.

A biztonság kedvéért a mechanikus órát alapvetően az óramutató járásának megfelelően, és ne ellentétesen állítsa be. Ne próbáljon meg múltbeli dátumot beállítani az órán. A legtöbb óra dátum- és naptárfunkcióját úgy tervezték, hogy csak időben előre lehessen váltani.

Ápolja a bőrszíjat

A bőr természetes anyag, amelyet a víz, a szappan és az izzadság erősen igénybe vesz. Alvás, zuhanyzás vagy úszás közben ezért ne hordjon bőrszíjas órát. Az óraszíjak állapotát jelentősen befolyásolja az egyéni viselési mód. Napi használat esetén egy évig őrzik meg minőségüket, ezt követően higiéniai okokból ajánlott őket lecserélni.

Kerülje a mágneses tereket

A számítógépes monitorok és más elektronikus készülékek által nap mint nap ki vagyunk téve a mágneses terek hatásának. Az erősebb mágneses tér által okozott mágnesezettség eltérésekhez vezethet az óramű járásában. Röntgen, reptéri ellenőrzés előtt ezért mindenképpen vegye le az órát. Ne helyezze hangszóróra vagy más hasonló készülékre.

Rendszeres karbantartás

A mindennap viselt óra 24 órán keresztül, évi 365 napon át folyamatosan használatban van. Az óra számos apró, érzékeny alkatrészből áll, amelyeknek tökéletesen kell egymással érintkezniük, ezért állandó kopásnak vannak kitéve. A problémák megelőzése érdekében 5 évente ellenőriztesse óráját hivatásos órásmesterrel.

Tárolja megfelelően az órát

A táskában védtelenül szállított órát rázkódás érheti, ill. más, kemény szélű tárgy megkarcolhatja. Az órát ezért csak úgy szállítsa táskában, ha előtte párnázott dobozban megfelelően rögzítette. Mindenekelőtt a vintage órákra kell különösen ügyelni, hiszen ezek a modern, zafírüveges időmérőkhöz képest sokkal érzékenyebbek. Ne tegye ki az órát hosszabb ideig kedvezőtlen körülményeknek, pl. erős napsütésnek, poros, nedves környezetnek.

Egy óra eladásánál nagy szerepet játszik az áru állapota: Minél jobban van tartva az óra, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül rá vevőt találni és jó vételáron értékesíteni.

Adja el óráját most